Kurs topptau og led

"Veien til brattkort"

Topptaukurs

Sikringskurs for klatring.

Dette er kurset for deg som ønsker sertifisering til å klatre på topptau i klatrehaller, og passer godt for dere foreldre som ønsker å sikre barna deres. Kurset følger oppsettet til NKF (Norges Klatreforbund), og gir deg grunnleggende kunnskap for at du etterpå kan prøve deg på topptauprøven.

På kurset lærer du det du trenger om sikkerhet i og ved klatreveggen, sikring av klatrer, kjennskap til utstyr og samarbeid mellom klatrerne. Når du har bestått topptauprøven, kan du senere ta ledkurset. Til sammen utgjør disse det som tidligere ble kalt Brattkort.

Du trenger ikke ha eget utstyr; vi låner deg det du trenger.

Vi følger NKFs reglement i forbindelse med nedre aldersgrense på 13 år:

«Kort skal ikke utstedes til barn under 13 år. Mindreårige mellom 13 og 18 år som demonstrerer tilstrekkelig modenhet og sikkerhetsinnsikt kan, etter grundig vurdering og foresattes samtykke, godkjennes for kort. Før fylte 18 år er foresatte ansvarlige for at innehavere av kort holder kunnskapen ved like.»

Deltakere mellom 13-18 år, må derfor ha foreldres samtykke for å kunne delta på kurs.

Varighet: Første kveld 3 timer. Deretter 2 klatreøkter, som vi setter opp sammen på første kurskveld.

Test: Rundt 14 dager etter endt kurs blir det satt opp en topptautest hvor deltakerne kan gjøre ett forsøk på å ta prøven.

Pris: medlem 1490 kr, ikke-medlemmer: 1640 kr

Prisen inkluderer en topptaukortprøve.

Prisen inkluderer ikke kostnaden for å bestille topptaukort fra NKF via brattkompetanse.no

Ledklatringkurs

I løpet av dette kurset lærer du klatring og sikring på led. Dette er ikke et nybegynnerkurs. For å delta på ledkurset må du ha bestått topptauprøven.

Å lede vil si at klatreren tar med seg tauet nedenfra og klipper tauet inn på karabinene festet i slynger (mellomforankringer) på vei opp ruten i klatreveggen. Når man leder risikerer man fall av en viss lengde. Dette er i motsetning til klatring på topptau, hvor tauet går via et topptauanker, og klatreren bare blir hengende i tauet ved fall.

I løpet av kurset lærer du det du trenger for å kunne gå opp til ledtesten. Vi følger oppsettet til NKF (Norges klatreforbund).
Kurset inneholder blant annet:

Klatring på led

Fall på led

Sikring på led

Sikring av fall på led

Intro til kunsten å gi myke fall på led

Varighet: 4 t + test på egen kveld (ca 1 time)

Test: Vi avtaler tidspunkt i løpet av kursdagen. Det må gå litt tid mellom kursdag og testdag. Kunnskapen og ferdighetene skal ha festet seg. Det lønner seg å klatre og øve mellom kursdag og testdag. Dere kan da gå opp til testen 1-2 uker etter kurset. 

Deltakere mellom 15-18 år, må ha foreldres samtykke for å kunne delta på kurs.

Pris: medlem 1490 kr, ikke-medlemmer: 1640 kr

Prisen inkluderer en ledprøve og lån av utstyr du trenger på kurset.

Prisen inkluderer ikke kostnaden for å bestille ledkortet/brattkortet fra NKF. Dette kan du bestille via brattkompetanse.no

 

Om påmelding

Vi setter gjerne opp kurs ved forespørsel. Send inn ønske om kurs til klatring@avancia.no

Vi har et krav om minst 3-6 deltakere pr. kurs avhengig av kurstype, så forhør deg gjerne med de du kjenner om det kan være flere som ønsker denne muligheten.