Kurs topptau og led

"Veien til brattkort"

Topptau og led

Avancia arrangerer kurs i topptau og led for voksne. Kan du tenke deg å lære mer om klatring, ikke minst ha en klatreøkt i uken? Hva med å ta ledkort? Da har du muligheten til å sikre andre.

Det klatres på topptau, instruktørene sikrer i starten. Gjennom hele kurset ivaretar instruktørene sikkerheten og bidrar med klatretekniske tips til deg. Når deltagerne føler seg trygge og instruktørene gir godkjenning, vil deltagerne lære å sikre hverandre på led. Dette gjør at kurset også inneholder ledkort-kurs.

Etter endt kurs har du gjennomgått et ledkort-kurs og du får mulighet til å gå opp til ledkortprøven. Ledkortprøven innbefatter at de kan sikre andre i topptau og på led i veggen.

Etter endt kurs i både topptau og led vil du får mulighet til å ta ledkortprøven. Dette er et bevis på at du har gjennomført kurs og får sikre andre i topptau og på led. Ledkortprøven kommer i tillegg på kr 300,- som betales og gjennomføres siste kurskveld.

Kurs i topptau og led er gøy og mange setter pris på at det er en sosial ramme rundt klatringen i gruppen.

Om påmelding

Kurs i topptau og led vil bli arrangert på etterspørsel, det er derfor viktig at du sender inn et ønske om Topptau- og/eller ledkortkurs. Vi har et krav om min. 2 deltagere pr. kurs, så forhør deg gjerne med de du kjenner om det kan være flere som ønsker denne muligheten. Les under og finn ut hvilket type kort du ønsker å ta.

Topptaukurs - Modul 1

Her lærer du alt du trenger for å klatre og sikre trygt på klatrevegg inne på topptau. Du kan være helt nybegynner, ung eller gammel, lett eller tung, alene eller sammen med andre – klatring er for alle!
Kurset blir avholdt på en kveld á 3 timer.

Pris for kurset vil være 1000,- per person.

Ledklatringkurs - Modul 2

Her lærer du klatring og sikring på led. Å lede vil si at klatreren tar med seg tauet nedenfra og klipper tauet inn i karabinere festet i slynger (mellomforankringer) på vei opp ruta. Når man leder, risikerer man fall av en viss lengde, i motsetning til ved klatring på topptau, hvor tauet går via et topptanker og klatreren bare blir hengende i tauet ved fall. Du lærer det du trenger for å få Ledkort (tidligere Brattkort).

Kurset blir avholdt på en kveld á 2-3 timer.
Pris for kurset er 1000 ,- per person

Prisen for eventuell prøve vil være 300,- per person per kurs. Denne kan tas etter kurs eller vente til et senere tidspunkt dersom den enkelte ønsker å øve mer.

PS: Du/dere må ha tatt topptau-kortet før du/dere får LED-kortet.
Kurset foregår over 2 kvelder.
Del 1 = 1000,- + 300,- (3 timer).
Del 2 = 1000,- + 300,- (2-3 timer).

Del 1 den ene uken og del 2 den andre uken… slik at du/dere kan klatre litt på topptau før du/dere tar LED.

Generell informasjon om ledkort

Ledkort het tidligere Brattkort. Utover navneendringen er det ingen forskjell på kortene, og grønne Brattkort er like gyldige som Ledkort. Hvis du har et gammelt rødt Brattkort kan du sende et bilde av signatursiden av denne til brattkort@klatring.no, så godkjenner vi deg til å registrere Ledkort. Dersom du som brattkortinnehaver bestiller et nytt kort får du automatisk et Ledkort.

Ved å ta Ledkort har man dokumentert at man har nok kunnskaper og sikringsferdigheter til å kunne sikre klatrere inne på en sikker måte, både på topptau og på led. For å få kortet må man også akseptere en ansvarserklæring. Veggeierne får gjennom ordningen dermed en bekreftelse på at brukerne kjenner til og har akseptert ansvarsforhold og risiko forbundet med vanlig innendørs klatring.

Ledkortprøven er en prøve hvor klatrerne skal demonstrere at de har tilstrekkelige kunnskaper og sikringsferdigheter til å kunne opptre sikkert på innendørs klatrevegger. Prøven legges opp som en klatreøkt, der klatrerne skal ta på utstyr uten hjelp, gjennomføre kameratsjekk og løpende sjekk, og sikre en annen klatrer under topptauing, leding og nedfiring.

Klatrerne kan gjerne ta prøven parvis, slik at den ene klatrer mens den andre sikrer og deretter bytter. Kameratsjekk skal gjennomføres ved hvert taubytte.

Etter endt kurs vil du får mulighet til å ta ledkortprøven. Dette er et bevis på at du har gjennomført kurs og får sikre andre i topptau og på led. Ledkortprøven kommer i tillegg på kr 300,- som betales og gjennomføres siste kurskveld.